Waar is mijn geest?

Aura Oasis Logo

Waar is mijn geest?

psyche

Bewustzijn zonder hersenen

Volgens onze wetenschap is er geen bewustzijn mogelijk zonder werkende hersenen. Toch hebben we enkele mysteries zoals in bijna doodervaringen, het uittredingsgedeelte tijdens flatline en terwijl de hersenen al heel lang zonder bloed zitten. Zo kan men tijdens de uittreding soms dingen zien die men niet kon zien als men met zijn geest in het lichaam zat.

Laten we ook even kijken of er in de natuur duidelijke processen voorkomen waarbij met zekerheid bewustzijn is betrokken en met zekerheid intelligent handelingen, maar waarbij iedere band met hersenen volledig ontbreekt.

Als we een kwal bekijken zien we die achter zijn prooi jagen, objecten vermijden in het water, en zich voortplanten in twee geslachten. Alhoewel ze geen ogen lijken te hebben, lijken ze wel te zien. Toch hebben sommige kwallen 12 topgesofistikeerde ogen met 360° zicht. Waar de informatie waargenomen wordt en hoe dat beeld er dan moet uitzien is niet bekend want een kwal heeft geen hersenen.

Hoe de tentakels werken is nog een groter raadsel want ze weten zich handig doorheen struikgewas te navigeren zonder vast te geraken. Ook zit er een ongelooflijk fijn mechanisme aan iedere tentakel. Iedere tentakel is namelijk voorzien van zijdelingse harpoenen die uit die tentakel schieten en zich vasthechten in de gevangen vis. Deze harpoenen zijn een soort heel fijne draadjes die met miljoenen tegelijk zich door de schubben kan boren. Dit doen ze door hun snelheid waarmee ze naar buiten schieten die 100den malen die van een kogel is. Maar ook zitten die draden in een cel in de tentakel opgerold en moet die afgeschoten kunnen worden zonder in een knoop te geraken. Wat vuurt ze af? Het lijkt immers een gewone cel met een draad erin.

Laten we even denken aan een virus. Een virus is een soort DNA code die in staat is DNA van levende wezens te vervangen. Ondanks dat een virus slechts uit een kleine hoeveelheid moleculen bestaat, heeft het intelligent gedrag en leeft het. Ons immuunsysteem spoort virussen op en elimineert ze. Daarop reageert een virus door zijn uiterlijk te veranderen en zo onherkenbaar te blijven. Ondanks dat een virus slechts enkele moleculen groot is en geen organen bevat, is het een levend wezen.

Ook een ééncellige vertoont intelligent gedrag. Deze micro-organismes zijn in staat een prooi na te jagen en deze te vangen. Net als de kwal vertonen ze wel degelijk een intelligent gedrag. Het spreekt vanzelf dat een ééncellige geen hersenen kan bevatten.

      Denis

© 2011 Aura-Oasis – Denis Dhondt