Geestelijk ontwerp

Aura Oasis Logo

Geestelijk ontwerp

the_beginning1

Onze wereld MOET zijn ontworpen!

Als we strikt wetenschappelijk denken is alles wat er gebeurd het gevolg van een oorzaak. Je kan het resultaat exact bepalen als je exact de oorzaken kent, dan noemen we dat determinisme. Dit betekent dat niets afhangt van het toeval en er ook geen vrije wil mogelijk is bij die gebeurtenis.

Als alles exact de regels van de oorzaken volgt dan volgt er noodzakelijkerwijs uit dat onze wereld is geschapen. Dit vereist immers dat complexe mechanismen, natuurkundewetten en biologische evoluties van in het begin dienen vast te liggen. Anders kunnen er nooit complexe organismes ontstaan die dan vanzelf verder kunnen evolueren, tenzij dat evolueren van een organisme ook vooraf is ingecalculeerd. In dat geval moet er een zekere drang naar vervolmaking en verbetering ingebouwd worden via een soort bewustzijn.

Dit betekent automatisch dat er een hoogwaardige intelligentie achter de schepping van de wereld zit waarin we leven. Als we naar een mooie kathedraal kijken, dan lijkt iedere steen wel op maat gemaakt en geen toevallige creatie te zijn. Als een kathedraal dat al is, waarom zou ons lichaam dat dan niet zijn? Er zitten bovendien nog vele systemen voor zelfbehoud en voortplanting ingebouwd. De kathedraal is immers een eenvoudige constructie van enkele honderdduizenden juist passende stenen op de juiste plaats, maar ons DNA heeft er miljarden.

Achter ons DNA zit dus ongetwijfeld intelligentie. Dit is geen toevallig bijproduct maar een soort computercode die exact de juiste elementen aantrekt en schikt om een lichaam te bouwen waarop alles op zijn plaats zit.
Moeten we daarom aannemen dat er eerst een volmaakte schepper moet bestaan? Dit lijkt me ook niet aannemelijk, want die zou ook ontstaan moeten zijn.

De scheppende bezieling moet dus in het universum zelf aanwezig zijn. De drang te evolueren moet er ingebouwd zijn. We kunnen dit zien als een éénheidsbewustzijn waarvan alles doordrongen is.

Hoe je een universum maakt uit niets, is dan nog wel wat anders wat we nog lang niet kunnen begrijpen. We weten echter wel dat materie (atomen, moleculen enz) eigenlijk waargenomen energie zijn. De hoeveelheid energie die nodig is om materie te maken is enorm en ook dat gebeurt niet vanzelfsprekend. Maar materie is dus fysieke waarneming van een ondoorgrondelijke trillende energie. Zodoende gaat ons heelal meer en meer lijken op een virtuele constructie die door ons bewustzijn waargenomen wordt.

Zouden we dan zelf niet allen samen op een bepaalde manier aan het meescheppen zijn, zonder we het weten? Kan het niet zijn dat er een dieper liggend onderbewustzijn de basis vormt van alles wat er bestaat? Alles moet immers perfect samenwerken en dat kan niet willekeurig omdat alles soms enorm precies moet zijn of alles stort in elkaar zoals een kaartenhuis waar een kaart niet juist staat om het geheel verder te kunnen opbouwen.

Maar waar ik hier vooral wilde mee confronteren is “als alles causaal is, dan ligt alles vast bij het allereerste begin en is het uiteindelijke resultaat van ons universum, wel degelijk intelligent design”.
Stof om over na te dromen. Probeer het maar eens anders te verklaren.

ps: betreft de evolutietheorie die wetenschappelijk sterk verdedigd werd door Richard Dawkins heeft die nu zelf laten varen om nu te pleiten voor intelligent design. Er zijn immers een aantal onoverkomelijke moeilijkheden waardoor evolutie niet kan.

      Denis

© 2011 Aura-Oasis – Denis Dhondt