De regressie tot Bridey Murphy
Morey Bernstein was een begaafd hypnotiseur. Toen hij proefnemingen wilde doen met hypnotische regressie liet Virginia Tighe zich overhalen als proefpersoon. Ze bleek heel gemakkelijk te hypnotiseren.
Toen hij haar onder hypnose terugbracht naar een leven vóór haar geboorte, begon ze met een ander accent te spreken. Ze noemde zichzelf Bridey Murphy en zei van Ierse afkomst te zijn, geboren in Cork in 1798. Een poging om Bridey Murphy in de archieven terug te vinden mislukte, aangezien de bevolkingsregisters van Ierland pas twee jaar na haar geboorte begonnen. Men ontdekte echter enkele andere factoren die haar verhaal gedeeltelijk bevestigden. In het adresboek van Belfast voor het jaar 1865 kwamen de namen van twee kruidenierswinkels voor die mevrouw Tighe had genoemd. En een munt van twee penny, die volgens Bridey gedurende haar leven in gebruik was geweest, bleek inderdaad kort na haar geboorte te zijn geslagen, maar twaalf jaar voor haar dood te zijn ingetrokken. Bridey had gezegd dat ze in ‘The Meadows’ bij Belfast was geboren; op een kaart van Belfast uit 1801 kwam inderdaad een wijk voor die ‘Mardike Meadows’ heette. Andere door Bridey genoemde details, zoals het bestaan van Dooley Road en St. Theresa’s Church, konden niet worden geverifieerd.
Een krant, “The Chicago American”, vond echter een gelijkenis in Wisconsin in de 20ste eeuw met iemand genaamd Bridie Murphey Corkell. Sceptici verdraaiden de feiten enigszins, omdat een concurrerende krant beweerde dat Tighe een Ierse tante had die in Tighe’s kinderjaren verhalen over Ierland zou hebben verteld.
Een freelance auteur in Denver nam echter de moeite om de juistheid van de ‘ontmaskering’ te controleren en ontdekte dat deze grotendeels onwaar was. Mevrouw Mary Burns – de tante die ‘zo Iers was als de meren van Killarney’ – was in New York geboren en had Virginia pas ontmoet toen ze achttien jaar oud was; bovendien ontkenden zij en Virginia nadrukkelijk dat zij ooit verhalen over Ierland had verteld. Mevrouw Corkell bleek om onverklaarbare redenen moeilijk te benaderen, zodat de freelancer niet kon achterhalen of haar meisjesnaam werkelijk Murphy was. Hij ontdekte echter wel dat haar zoon John – op wie Virginia zogenaamd verliefd zou zijn geweest – redacteur was van de zondageditie van de Chicago American, de krant die er niet in was geslaagd de rechten op Bernsteins boek te verkrijgen. Virginia verzekerde hem dat zij zelfs nooit een woord met mevrouw Corkell had gewisseld en niet de minste belangstelling had gehad voor haar zoon John, die om te beginnen acht jaar ouder was dan zij en bovendien getrouwd. Bridey Murphy is niet het enige geval, maar wel het bekendste.
Denis
© 2002 Aura-Oasis – Denis Dhondt