Ouija

Categories:

Aura Oasis Logo

Ouija

ouijaseance

Het spiritistisch archief

Ik heb jarenlang spiritistische ouijasessies gedaan en ook meerdere keren cursussen gegeven met groepjes kandidaten spiritisten die ik hiervoor opleidde. Het gaat er immers wel vooral wel om hoe je ermee omgaat en vooral moet je ook weten dat wie het eens meemaakte het meteen thuis ook onervaren met vrienden gaat proberen ook al zegt men heilig van niet met mogelijke levenslange gevolgen voor anderen die dit dan ook verder met kennissen probeerden.

Ik heb de sessies altijd heel nauwkeurig gedaan en heel nauwkeurig letterlijk genoteerd naast de vragen. Dit vraagt een extra persoon die heel snel kan schrijven om zowel vraag als antwoord te noteren.
Komen er enkel willekeurige letters uit dan werden die ook zo opgeschreven. Zat er ergens een foute letter in een woord of een letter teveel of te weinig dan werd dit ook zo opgeschreven. Er zijn heel veel sessies geweest waarmee we niet vooruit kwamen en die maar wat “algebra” produceerden zoals ik het noemde.
Ik ben al enkele dagen bezig aan het herlezen van oude sessies die op pc gearchiveerd werden vanaf 1991 ong.
Tussen de vele bestanden zitten er wel tussen die op zijn minst zeer merkwaardig zijn en of overtuigend van een bekende verwant die zich bewijst, of getuigen van zeer spirituele wijsheden over dit leven en het leven hierna. Ook zitten hier en daar hele aparte sessies bij die iets bewezen buiten wat we voor werkelijkheid houden of die we met zekerheid boven ons eigen kunnen moeten plaatsen. Dit kon bijv. vliegensvlugge dichtkunst met rijmende woorden zijn welke niemand van ons in de context van het ouijagesprek zo snel zou kunnen maken in zo’n uitstekende spraakvaardigheid en wijsheid. Het was ook uitgesloten dat iemand zo’n gedicht ooit had gezien.

Als ik ergens een video zie waarin ouija geprobeerd wordt is dat bijna altijd een enorm onkundig gedoe, zowel met wat men ermee wil bereiken als met de handelingen en commentaren van de aanzitters. Zowel van realityseries als in films heb ik nog maar weinig vakkundig spiritisme gezien, geen eigenlijk.
Akkoord, het gaat niet altijd goed en vele sessies zijn gewoon mislukt door geen contact, slechte communicatievaardigheden bij het sturen naar de letters of onervaren door zowel de aanzitters als de geest. In een groepje is het best dit met regelmaat op dezelfde plaats te doen zodat er zich een redelijk contact kan uitbouwen na enkele sessies. Wie er mee aanzit speelt hierbij een grote rol en dat is dan ook verklaarbaar.

Een aantal keren hebben we dus ook hele vreemde fenomenen meegemaakt, zoals verschijnen van enkele foto’s op een onmogelijke plaats waarop degene stond waarmee we contact hadden. Degene die in die woning woonde kon zich niet voorstellen dat er op die plaats zo’n foto’s zouden gelegen hebben. Ook hadden de bewoners deze foto’s nog nooit gezien. Daar lagen normaal gezien nooit foto’s maar diende de plek voor opbergen van totaal andere huishoudwaar.
Ze zaten ook niet bij een hoop foto’s ergens in een album of doos, maar heel afzonderlijk. Een ongelooflijke zaak.
De max. was wel toen we een overleden Bekende Vlaming die tot ver over de grenzen bekend was geworden, aan de lijn kregen. Hij deelde ons verrassende juiste details mee, inclusief een privé gsm nummer van een nog beroemdere BV. Iemand probeerde dit nummer en dit bleek nog exact te kloppen ook tot grote verwondering van de BV die ermee bevriend was geweest en bepaalde zaken herkende.
Heel speciaal was toen die meer details had omtrent de werkelijke doodsoorzaak en hoe het gegaan was.
Later verscheen in Humo een uitgebreide biografie door een goede kennis over deze BV. Hierin zagen we nogmaals verklaringen voor bepaalde vaardigheden en vreemde gewoontes van de overledene.

Dit zou eigenlijk wel stof kunnen zijn voor een kwalitatief media-artikel.

Tegenwoordig is het moeilijk om nog mensen genoeg en gelijktijdig bijeen te krijgen om een kring te vormen. Bovendien moet die regelmatig bijeen kunnen komen.

Toen ik in 1995 Aura-Oasis vzw oprichtte was er niets te vinden over ouija op internet. Enkel wat encyclopedische omschrijvingen en afbeeldingen van ouijaborden via het museum voor ouijaborden.

Wel werd hier en daar wel eens glaasje gedraaid door jongeren wat eigenlijk ook ouija is. Dit werd meestal gedaan als spelletje en er werden door jongeren allerlei stomme vragen gesteld alsof het een “alwetend waarzeggersbord” was.

In 1996 bouwde ik ook de website www.aura-oasis.be op. Aangezien ik toen al zeker 10 jaar regelmatig ook experimenterend ouija had geleerd, samen met studies van andere paranormale en spirituele kennis waarvan de kennis van enkele van deze zaken ook nodig bleek bij het vruchtbaar werken met ouija, publiceerde ik de eerste Nederlandstalige webpagina’s rond ouija. Jarenlang moest ik mijn werken beschermen want andere sites kopieerden vooral die artikels naar hartenlust. Sitebouwers die er zelf niets van kenden en die dan nog andere beschuldigden van plagiaat omdat ze het artikel dat ze van mij hadden genomen, gekopieerd zagen op andere sites. Intussen zijn alle plagiaat en copyrightovertredingen wel weg.
Het gevolg was dat men zelf maar wat ging neerkrabbelen over ouija zonder kennis of ervaring.

Ik was ook de eerste die wees op de gevaren van ouija. Die “gevaren” gingen viraal. Sommige sites bliezen die gevaren tot onooglijke proporties op met allerlei fantasieën over demonen en andere folterpraktijken van bezitterige en pestende geesten.
Het is nu wel zeker een feit dat er gevaren zijn. Wie onervaren in een auto stapt riskeert ook gevaren, ook al lijkt rijden relatief eenvoudig.

Gelukkig zijn er vele van de honderden ouijasessies van destijds bewaard gebleven dankzij het feit dat ik wel meestal een backup had. Anders was ik die zeker een aantal keer kwijt geweest. Nu kan ik echter de optekeningen terug inkijken en me nog eens opnieuw verdiepen.
En als je dan ziet wat men op tv toont of op websites schrijft zie je hoe onwetend men is en hoe idioot men er soms mee omgaat. Recent hoorde ik een nieuw paranormaal radioprogramma waarin wel erg onkundig over ouija werd gepraat.

      Denis

© 2015 Aura-Oasis – Denis Dhondt