Het déjà-vu gevoel verklaard

Déjà-vu

Aura Oasis Logo

Eindelijk verklaard

Iedereen kent het verschijnsel en de meesten onder ons zullen het wel ooit eenmaal beleefd hebben. Je verkeert in een bepaalde situatie en je denkt ze al eerder meegemaakt te hebben, alsook meen je de omstandigheden te kennen. Die kan je dan meestal ook beschrijven, tot je later ontdekt dat je dat nog niet kan meegemaakt hebben, dat je vroeger op die plaats nooit zou kunnen geweest zijn. Psychologisch bestaan er verklaringen voor; een soort gevoel iets al eerder meegemaakt te hebben. Déjà vu’s hebben iets mysterieus, iets onbegrepen. Toch is er een heel gemakkelijke verklaring voor.

Ik zocht het even op in de Encyclopedie en hier is de omschrijving: het verschijnsel waarbij het plotseling schijnt of de hele situatie waarin men zich bevindt, tot in details op precies dezelfde wijze vroeger reeds een keer werd gezien en beleefd. Voor de oorzaak is nog geen afdoende verklaring gevonden. (Bron Encarta 98)

Een voorbeeld van een eigen ervaring

Ik liep aan de hand van mijn ouders in een stad (ik weet niet meer welke, maar het was een toeristisch tripje, dus niet zo bij de deur). Ik zei toen tegen mijn vader dat ik hier al eens geweest was. Hij antwoordde me dat dit niet kon. Ik streed dit af en zei hem zelfs welke winkels er om de hoek van de straat zouden te vinden zijn. Ik beschreef ook een verkeersbord dat er zou staan. Ik wist zelfs een kortere weg. Een van die winkels zou een elektriciteitszaak zijn, een winkel waar ik altijd moeilijk voorbij kon lopen. Toen we verder wandelden drong het tot me door, dat we daar inderdaad nooit konden geweest zijn, ook niet op schoolreis of mee met iemand anders. Ik was toen tussen de 10 en 13 jaar en we gingen heel weinig weg omdat mijn ouders beide zelfstandigen waren. Toen we de hoek van de straat omliepen bleek mijn beschrijving en het verkeersbord (verplichte rijrichting) perfect te kloppen.

De verklaring voor de déjà vu

Toen ik een e-mail las van een persoon die regelmatig lucide droomt en voorspellende dromen had drong de verklaring voor een déjà vu direct tot mij door. Hij vertelde immers zelf hoe hij, als hij iets beleefde dat hij in een voorspellende droom gezien had steeds een déjà vu gevoel kreeg.

De verklaring is dus heel simpel. In de psychologie is het begrip bekend, evenals “Dunne-effecten”, dit zijn dus al voorspellende dromen. (Dunne was een vliegtuigingenieur die het verschijnsel bij zichzelf constateerde). Jung deed er onder andere verder onderzoek op. Wie zijn dromen herinnert, ze optekent en ze iedere dag nagaat, zal merken dat er in vele dromen niet alleen “dagresten” worden verwerkt, maar dat zij ook zeer veel elementen bevatten die voorspellend zijn. Meestal dragen Dunne-effecten op dezelfde manier de toekomst van slechts enkele dagen op voorhand in zich. Nu kan dat voor een deel logisch zijn op basis van de verwachtingen, maar daar gaat het in de Dunne-effecten niet om. Als je in je droom een vliegtuig ziet neerstorten en er stort de dag nadien een neer, dan is dit geen logische verwachting. Voorspellende en visionaire dromen gaan veel verder. Zij kunnen gedetailleerde omstandigheden weergeven die pas jaren nadien gebeuren.

Voorbeeld van Dunne-effect

Ik droom ‘s nachts dat ik kikkers vang en die in een emmer plaats en dan springt er één uit en bijt me in mijn hand met scherpe tanden. Een kikker met tanden? En de dag daarna belt mijn moeder, ze wil ergens naartoe gaan. Ik vervoer haar en blijkt dat op die plaatst een nest jonge kitten zitten in een ongezonde toestand. Ik vang ze en zet ze in een emmer. Maar ééntje ontsnapt en kruipt weg tussen een steen en de muur. Daardoor valt ze in een diepe put. Ze dreigt te verdrinken. Dus ik kan niet anders dan de steen van de put opzij schuiven en heel diep vooroverhellen om ze op te vissen uit het water. Ze drijft gelukkig nog boven. Ik vang die natte kat er uit en berg ze op. Maar terwijl ik ze neem bijt ze met haar scherpe tanden in mijn hand. Pas na een tijdje realiseer ik me dat ook ongeveer dezelfde dingen zich op voorhand zich in die droom hebben afgespeeld. Ik wist dat het ging gebeuren, enkel die kikker was een associatie van dat water en die kat. Die emmer klopte helemaal en dat bijten ook, dat waren scherpe tanden. Maar ik had het niet juist gezien, er zaten combinatiefouten in.

Die getuigenis van die lucide dromen, die dus ook een goede herinnering heeft aan al zijn dromen, bevestigd zowel profetische dromen, Dunne-effecten als visioenen. De persoon die mij die e-mail stuurde, schrijft erbij dat er bij die dromen altijd een speciaal gevoel bij is. Een lucide droom is al een droom die als heel realistisch wordt beleefd terwijl men weet dat men droomt en waarvan de droom het bewustzijn bereikt, zodat hij ook goed onthouden wordt en heel bewust wordt beleefd. Dat speciale gevoel echter, is wat men ook al langer kent, namelijk het “zekerheidsgevoel” dat het iets “echt” betreft.

Ik heb zelf het geluk gehad diverse gedetailleerde droomvoorspellingen te weten uitkomen tot in die details. Die dromen, die alleen spontaan voorkwamen, en meestal om nogal dramatische emotionele toestanden gingen heb, ik zo frequent weten uitkomen dat alle twijfel aan het bestaan eraan moet ontkend worden. Althans kan ik alleen mezelf overtuigen, u bent aangewezen op geloof in mijn ervaring.

Ik ben getuige geweest van dromen, inclusief namen, datums, onmogelijk te verwachten feiten, kortom enorm gedetailleerd. Van deze dromen die soms op voorhand doorverteld werden zijn er ook getuigen die mijn verhaal kunnen bevestigen.

Een déjà vu gevoel na de feiten is bij een goede herinnering aan de droom die eraan voorafgaat logischer. Maar dit gevoel doet zich natuurlijk ook maar voor bij feiten die men zelf beleeft, en wel tijdens de beleving, niet erachter. Daar de meeste dromen gingen over crisisomstandigheden, dood, verlamming, ongelukken enz. hoorden we pas kort na de feiten wat er gebeurd was.

Maar duidelijk is het nu wel geworden, de meeste dromen zijn onbewust, en tijdens het herbeleven van een reeds gedroomd scenario treedt dat déjà vu gevoel dan natuurlijk op. Doordat dit onderbewust geweten was, vindt men de herinnering niet in zijn bewustzijn terug en ontdekt men dat men dit nog niet kan meegemaakt hebben. En dit noemen we nu net déjà vu.

Naast déjà vu bestaan ook varianten voor zoals “déjà attendu”, – “reeds gehoord”.

      Denis

© 2002 Aura-Oasis – Denis Dhondt