Lucide dromen, een ervaring en tips

Aura Oasis Logo

Lucide Dromen

Een dromer vertelt

Het volgende artikel werd gepost op maandag 9 december 1996 door een persoon die meedeed aan het “Lucid dreaming camp” op de Stanford University.

Het veranderde mijn leven compleet

Het Lucidity Institute (waarvan ik vele documenten bezit, verkrijgbaar op aanvraag – Amerikaans) is een afdeling van de Stanford University. De auteur deed mee aan het zomerkamp voor proefnemingen met Lucide dromen. Alles werd door de Universiteit betaald. Zijn verhaal:

De ervaring

Dit was een grote ervaring voor mij. Ik was sporadisch al een Lucide dromer sinds ik de studie las van Steven LaBerge. Dat was zo’n vier jaar geleden. Maar dit is een nieuwe grensverlegging op gebied van bewustzijnsmogelijkheden. Dit is beter dan gelijk welke drug ik ooit nam, en ik nam er regelmatig en probeerde ze alle. Je moet dit met je beste mogelijkheden proberen. (Lucide dromen natuurlijk, niet de drugs) Voor mij is het niet alleen een alternative realiteit, maar ook iets waarin het magische mogelijk wordt.

Je hoeft het alleen te willen leren

Alles is zo echt als voor je eigen ogen op dit ogenblik. Iets dat in het begin misschien vreemd of ongewoon lijkt wordt compleet zinnig eens je deze toestand ervaren hebt. Ik experimenteerde er veel mee. Ik kan onmogelijk met woorden omschrijven welk een wonder dit is. Er is niets dat je daarin niet kan ervaren. Ik deed verschillende keren aan skydiving (uit een vliegtuig springen, vrije val en dan pas de parachute open op het laatste ogenblik), en zoals dit adrenaline door je hersens jaagt, is dit slechts een kaarslicht vergeleken met de ervaringen in mijn Lucide dromen.

Als een verlamde wil lopen, kan hij dat in zijn lucide dromen. Je kan ook sex hebben met iedereen en dit is echter dan echt. Als je spiritueel of mystiek georiënteerd bent kan je zelfs orgasmes krijgen in het Hart van het Licht.

Geef lucide dromen een maand de tijd en ik beloof je, dat dit compleet je leven zal veranderen. Ik had nog nooit een Lucide droom die niet dagenlang nawerkte. Het is bijna te mooi om waar te zijn. Het is de Ultimate Virtuele Realiteit, of misschien is het wel de realiteit. Beste lezer, geloof me, ik probeerde al jaren naar de zin van het leven te zoeken tot lucide dromen me als een God lieten voelen.

Wie zin heeft om me daarover te schrijven, mag dat gerust doen. Ik ben wel nieuw op het net en moet alles nog een beetje zoeken, maar als je geduld hebt krijg je zeker een antwoord.

Er staat geen limiet noch censuur op uw vragen. Wat ook je oriëntatie is, of welke interesse je ook hebt, luciditeit zal alles een realiteit voor je maken. Lijk ik geschift? Aan u om daarover te beslissen.

   Vriendelijke groeten,	
   Stephen Sterling Berlin

   Het "Lucidity Institute"; Stanford University: www.lucidity.com
   Newsgroup: alt.dreams.lucid

Reacties

De meeste reacties die hij kreeg behandelden dezelfde vraag; de frustratie van mensen die het niet lukt om lucide te dromen. Hieronder enkele tips:

 • Om te beginnen kan je er hele dagen mee bezig zijn, leest bijvoorbeeld de newsgroup. Hoe meer je overdag denkt aan je droomleven, hoe vaker je dit ook zal doen in je dromen.
 • Let ervoor op dat het geen obsessie wordt door te hard te proberen. (Wie hard probeert te slapen, lukt het ook niet)
 • Hou een droomdagboek bij. Dit helpt om je dromen te herinneren en ze te leren herkennen.
 • Vraag je je toestand van “droom of waken?” zo veel mogelijk af. Let op, hoe meer je de realiteit bestudeert hoe realistischer uw droom wordt. Lees het boek van Steven LaBerge (of de vertaling en samenvatting in dit tijdschrift) om technieken te leren om lucide dromen te herkennen. Een ervan is bijvoorbeeld de draaitest: als je je plots draait duizel je nog even verder door de vloeistof in je evenwichtsorgaan, bij een droom niet, omdat er niets is dat draait. Een andere is omhoogspringen; ondervind je een vertraagde zweverige landing, dan droom je waarschijnlijk.
 • Het doel is luciditeit, daarom is het heel belangrijk iets graag te willen. Droomsex bijvoorbeeld is een goed motief. Kies dan wel iets dat je in het dagelijkse leven niet kan; dit maakt de zin sterker om te blijven proberen.
 • Tracht voldoende slaap te vinden. Als je veel slaapt; worden je droomperioden langer en wordt de kans groter dat je dit sneller leert.
   Stephen Sterling Berlin
   Vertaling: Denis

© 2002 Aura-Oasis – Denis Dhondt