Hersenspinsels?

Aura Oasis Logo © 2001

Antwoord op een kritische opmerking

Alle grote ontdekkingen komen voort uit hersenspinsels. Denk maar aan enkele van de meest bekende.

 • Copernicus beweerde tegen alle logica en wetenschap in dat de aarde draaide. Rond de zon nog wel. Het was toch logisch dat de aarde stil hing?
 • Columbus dacht India te kunnen bereiken door rond de toen nog plat beschouwde wereld te varen.
 • Newton kwam met het absurde idee, dat een appel van de boom valt omdat “iets aan die appel moest trekken”. Het raadsel van de zwaartekracht is tot op heden nog niet opgelost.
 • Tesla streed een hevige strijd tegen Edison en beweerde dat wisselstroom beter was dan gelijkstroom omdat die veel verder droeg, ook zogezegd een absurd idee.
 • Dan kwamen er mensen die belachelijke pogingen ondernamen om te vliegen door het luchtruim.
 • Marconi dacht dat men draadloos informatie kon doorzenden over grote afstanden.
 • Einstein die was wel compleet getikt. Die beweerde dat tijd relatief was en dat materie uit energie bestond. Een nog wel absurd hoge waarde dan nog wel. Het duurde tot enkele tientallen jaren geleden eer men de bewijzen vond van de ruimtetijdskromming.
 • Planck dacht dat energie uit meervouden van minimale pakketjes bestond. Hij liep jaren lang met het idee rond zonder dat hij dat aan Niemand durfde vertellen. Bovendien beweerde Heisenberg dat men materie niet kon observeren zonder deze daardoor te veranderen. Het resultaat had afschuwelijke gevolgen, de atoombom. Enkele honderden grammen splijtbare stof veegde hele steden van de kaart.
 • Andere theorieën krijgen het momenteel erg te verduren. De evolutietheorie van Darwin klopt niet helemaal. Een soort blijkt zich veel sneller aan te passen dan puur door erfelijkheid mogelijk is. Een verklaring is er niet echt. Ook de big bang theorie ligt op de helling, omdat ons heelal zich steeds sneller uitbreidt in plaats van trager, om dan terug naar het midden te imploderen, onder invloed van de zwaartekracht. Ook dit geeft een ernstig probleem voor de wetenschap.
 • Door de eeuwen heen heeft men nog steeds niet bewezen dat de geest bestaat. Nochtans denken we allen of menen we dat alleen maar dat het komt door puur chemische processen, die deterministisch vastliggen.
 • We lopen momenteel op een aardbol, die nietig in de kosmos verdwijnt. Voor deze energieën zijn geen verklaringen. Men neemt aan dat dit komt door opsplitsing van energie in materie en anti-materie, waarbij door een erg hypotherische onwaarschijnlijke oorzaak een deel materie zou hebben overgebleven. We lopen niet alleen op een mirakel, we zijn er ook een.

Laat de hersenspinsels er dus maar zijn. Sommige blijken de moeite waard om verder onderzocht te worden, hoe absurd ze ook klinken.

   Denis

© 2002 Aura-Oasis – Denis Dhondt