Tijdsreiziger?

Aura Oasis Logo

Tijdsreiziger?

time_traveller1

(Foto: Time travelling hipster)

Man “Uit” de tijd

Deze foto is een museumfoto die de heropening van een brug toont in 1940-41.
Waarom staat die hier? Sommigen beweren dat de foto compleet uit de tijd is, vooral de persoon met de donkere zonnebril. Zijn bedrukte t-shirt, zijn bril, zijn fototoestel.
De onderste man links bij de auto heeft iets wat lijkt op een videocamera.

Men beweert dat het een tijdsreiziger moet zijn. Dit lijkt me nu ook niet bewezen maar het is wel een vreemde foto.
De foto staat bekend als een mysterie. Op internet zijn er veel websites die ermee uitpakken als bewijs van een tijdsreiziger.
Wat ook vreemd is, er staan blijkbaar nog “men in black” op. 2 keer dezelfde persoon met de ronde bril. De camera lijkt een plat toestel met een lens zoals die alleen nu gemaakt worden.
De andere man lijkt wel met een compacte videocamera in zijn handen te staan van zo’n 10-15 jaar geleden.
De t-shirt lijkt heel erg op de bedrukte modellen van uit deze tijd.
De glazen en de montuur van de zonnebril lijken veel te groot voor brillen uit die tijd.

Wat is uw mening? Hieronder de mijne:
Even googelen en ja… al lijken gelijkende brillen wel eerder van 1950 te zijn dan van de oorlogsjaren (de foto is van 1941, de advertentie hieronder waarschijnlijk jaren 50)

time_traveller2

Fototoestellen uit de jaren 40 blijken ofwel kolossaal te zijn, ofwel erg goedkope exemplaren zoals een boxcamera. Tijdens de oorlog zijn er wel sneller paraat staande exemplaren gekomen. De kleinbeeldcamera (op 35 mm film) ontstond pas met Leica maar dat waren dan zeer dure toestellen. Dit kan het hoegenaamd niet zijn, zeker niet in Canada.
In 1941 is Kodak echter met de productie gekomen van de spiksplinternieuwe pocketcamera Kodak Vigilant Junior. Die is dan populairder geworden tot de jaren 50 maar het zal voor die tijd wel een duurder toestel geweest zijn en het moet dan al spikslinternieuw uit de fabriek komen.
Deze balg van het toestel is evenwel verspreidend in breedte naar de camera toe. Dat is niet geheel gelijkend want als je de foto vergroot zie je dat de lens of de balg overal even breed blijft.

photography_camera8

Maar goed, op zijn zijde gehouden lijkt het er wel wat op. Blijft dan wel dat het een spiksplinternieuw toestel zou moeten zijn. Ik heb ook naar jongere versies van dat Kodak toestel gekeken maar die kunnen het niet zijn omdat de zoeker ook nogal opvallend op de lens stond en die hier zeker ontbreekt.

De man met de op een videocamera lijkend toestel, wat heeft die dan vast? Zeker geen filmcamera uit die tijd. Dit wordt lastiger. Natuurlijk als je zo’n pocketfototoestel zoals op het voorbeeld dichtklapt is het ook een platte doos. Vandaar dat de toestellen met balg waren om “pocket” te kunnen zijn. Als je zo’n toestel dichtklapt zie je op de plaats van het rechthoekig stukje metaal echter alleen een ronde knop om de film te verdraaien. Een vierkante is daar niet bruikbaar. Ook de manier van vasthouden is idd. wel heel vreemd. Het kan evenwel…

De persoon die 2 keer tussen het volk lijkt te staan, kan een tweeling zijn al staan ze dan wel vreemd uit elkaar. Het type bril is dan wel meer uit de vooroorlogse jaren en rond en met metalen montuur. Het kostuum lijkt van een hogere en fijnere kwaliteit dan dit van de anderen.

Blijft toch nog de bedrukte shirt… Dat laat ik liever aan de vrouwelijke specialisten over. Ik heb evenwel toch gegoogeld maar zoiets vind ik toch niet. Wel een shirt met lijnenpatroon dat erin geweven is maar dan uit de jaren 50. Misschien moeten onze vrouwen hier eens googelen.

Een tijdsreiziger is het niet en die komt waarschijnlijk dan ook niet kijken naar de heropening van een brug in Canada.
De persoon die de foto opmerkelijk vond is echter ook duidelijk niet dronken geweest toen hij dat zo scherpzinnig besloot.

De man lijkt idd. wel wat buiten de tijdsperiode te vallen. Persoonlijk ga ik echter nooit zomaar op zo’n basis gaan beweren dat dit een tijdsreiziger is. Ik ga ervan uit dat er wel een verklaring zal zijn.

      Denis

© 2014 Aura-Oasis – Denis Dhondt