De teleurgang van de Titan(ic)- een onbewuste voorspelling

The wreck of the Titan

Aura Oasis Logo

De ondergang van de Titanic

titanic

Nu de film “de Titanic” volop in de belangstelling staat en die zoveel als het schip zelf heeft gekost, is het zeker de moeite waard om even aandacht te besteden aan de voorgevoelens en voorspellingen die aan de ramp voorafgingen. Het bekendste en beroemdste geval is het boek “The Wreck of the Titan” van de BRITSE schrijver Morgan Robertson en de voorspelling van de journalist W.T. Stead. Maar meer mensen dan hij hadden het voorgevoel dat er iets met de Titanic zou gebeuren. Velen boekten dan ook hun reis af.

Twee nauwkeurige voorspellingen

In 1898 schreef Robertson een boek over een onzinkbaar gewaand schip dat op zijn EERSTE reis tegen een ijsberg voer en zonk. In de onderstaande tabel geven we u enkele opmerkelijke nauwkeurigheden die nog moeilijk toeval kunnen zijn. Maar eerst iets over de achtergrond van de auteur: Morgan was een occultist die vooral de Hermetische geschriften bestudeerde. Hij was letterlijk ook in de ban van de piramides en zag zichzelf als een reïncarnatie van een van de mythologische intelligenties (de Titanen?) die achter deze hedendaags niet te evenaren bouwkunst stonden.
Maar naast deze roman waarvan ook een geschift bestond “Futility”, werd deze ramp ook nog tot in details beschreven door de Engelse journalist W.T. Stead. Deze kortere tekst werd reeds opgetekend in 1892, zes jaar voor het verschijnen van het boek. Er zijn echter geen relaties tussen deze twee voorspellende bronnen. Stead was echter wel gekend als spiritist. Dit voorval werd toen door hem “tot in details” voorspeld en is dus geen roman zoals het boek.

Het frappante is dan nog wel dat Stead kort voor de ramp ook de waarschuwing had gekregen van twee helderzienden geen zeereis te maken. Bovendien had hij ook nog een droom waarbij hij zichzelf zag staan op de zinkende Titanic. Omdat Stead bezield was om met dit “onzinkbaar schip” mee te varen negeerde hij alle voortekenen en verdronk mee op de Titanic.
Maar er waren meer mensen die een voorgevoel kregen. Velen boekten hun reis nog net op tijd af omdat ze over de ramp gedroomd hadden.

Gebeurtenis In het boek De Titan Het schip De Titanic
Makelij van het schip Brits Brits
Lengte van het schip 250-300 meter Tussen 250 en 300 meter
Gewicht van het schip 70000 ton Meer dan 66000 ton (leeg ong. 47000 ton)
Topsnelheid 25 knopen 25 knopen
Capaciteit passagiers Iets meer dan 3.000 Ong. 3.300
Datum van vertrek April 14 April 1912
Vertrek van Southampton Southampton
Bestemming New York New York
Passagiers 2.500 Ong. 2.200
Benaming van het schip Titan Titanic
Aantal schouwen 4 4
Aantal schroeven 3 3
Eigenschappen Onzinkbaar door schutten Onzinkbaar door schutten
Uur vertrek 12 u ‘s nachts 12 u ‘s middags
Uur ondergang IJskoude Aprilnacht (zie uur vertrek!) IJskoude Aprilnacht 12 u ‘s nachts
Oorzaak zinken IJsberg IJsberg
Aantal reddingssloepen 24 20
Capaciteit sloepen Minder dan ½ passagiers Minder dan ½ passagiers
Aantal gered Minder dan 1.250 Ongeveer 700
Voornaamste doodsoorzaak verdrinking + onderkoeling water verdrinking + onderkoeling water
Plaats ramp Ong. zelfde coördinaten => 95 mijl van Newfoundland
Wanneer Eerste reis Eerste reis
titanicsink Hiernaast een tekening van de ramp van een overlevende. Men heeft eigenlijk nooit goed begrepen waarom de Titanic bij zo’n aanvaring zo snel zonk. Onderzoek van het scheepswrak toont echter aan dat door de aanvaring een scheur is ontstaan in de romp van ong. 60 meter lang. Ondertussen is sedert 1987 een ploeg druk aan het werk om de Titanic terug naar boven te halen. Duikers haalden er reeds vele dure spullen boven die het luxeschip aan boord had, vooral juwelen.

Diverse informatiebronnen  bleken iets onbetekenend te verschillen qua gegevens

      Denis

© 2002 Aura-Oasis – Denis Dhondt