Wetenschappelijke paranormale zaken

Aura Oasis Logo

Wetenschappelijke paranormale zaken

pest

“Doodgewone” paranormale processen

Niemand staat erbij stil dat er heel veel eigenlijk paranormale fenomenen zijn die erkend zijn door de wetenschap.
Als we ziek zijn gaan we naar een dokter die ons een behandeling of medicatie voorschrijft. Iedere dokter is bekend met ziektes die ontstaan vanuit de psyche.

Maar er zijn ook omgekeerde processen die we als heel normaal beschouwen. Zo kunnen ongeneeslijke ziektes soms toch genezen. Het best gekend is het placebo. Eigenlijk is dit een paranormaal fenomeen. Met dit verschil dat het erkend is en bijv. kruidengeneeskunde niet.
Het geloof in iets dat geneest, kan ook genezen. Dit is niet alleen het geval van een pilletje dat een placebo is maar zelfs met een operatie. Zo heeft men geprobeerd iemand te genezen van een meniscus door hem een complete operatie te laten meemaken, met dit verschil dat het een proef was of ook een operatie een placebo kon zijn. Dit experiment was opgezet samen met de zendergroep van National geographic, History channel, Discovery science.

Na herstel van de operatie bleek de man al zeer lang klachtenvrij te zijn. Dus een placebo is meer dan alleen maar een methode om iemand een ingebeelde ziekte uit het hoofd te nemen. Sommige placebomedicijnen genezen blijkbaar ongeneeslijke ziektes. En operaties blijkbaar ook. Als dat kan, kunnen natuurlijk andere vormen van alternatieve geneeskunde ook werken. Of dit dan door puur placebo of een healende techniek is laat ik hier voorlopig onbesproken. Er is ook soms wel iets meer.

Maar eigenlijk is dat een paranormaal fenomeen, want zo heeft de wetenschap zich al dikwijls de hoop gevestigd op een nieuw medicijn tegen kanker dat wonderlijk bij een aantal patiënten werken. Na een tijd blijken de meeste echter toch niet zoveel uit te maken. Het geloof in een medicijn door de dokters speelt blijkbaar ook mee.

Medicijnen worden immers altijd getest tegenover een placebo. Een kankermedicijn bleek de verwachting dat het zou helpen te hebben bewezen tegenover het placebo, tot men ontdekte dat men het placebo en het vermeende medicijn verwisseld had. De verwachting van de dokters had dus meegespeeld.

Er zijn nog zaken naast placebo’s die paranormaal zijn, of beter gezegd “wetenschappelijk gezien moeilijker te verklaren” terwijl men er toch wel ergens een uitleg opplakt. De psyche kan veel, maar als de psyche stigmatawonden (zoals bloedende Christusverwondingen van de nagels en de kroon) veroorzaakt is dat eigenlijk niet zo gemakkelijk te verklaren.

Zo kan men met hypnose, een directe brandblaar veroorzaken als men tegen iemand onder hypnose zegt dat hij zich zwaar verbrandt en daarvan een brandblaar krijgt. Op dezelfde manier gaat deze terug weg.

En dan hebben we nog feiten van dieren die natuurrampen blijken aan te voelen en op voorhand gaan vluchten. Een mysterie want zelfs de zeer gevoelige seismograaf kon nog niets ontdekken. Hier zijn ook theorieën gezocht zoals de oplopende piëzo-elektrische spanning in rots onder druk. Maar dit veroorzaakt eerder angst bij dieren dan iets dat op afstand te meten is.

Nu kan men ook de vraag gaan stellen in hoeverre een “echt medicijn” met “echte dokter” niet geneest doordat men het heel normaal vindt en deze geneeskracht langs dit geloof zijn weg vindt ipv door de chemische stoffen.

      Denis

© 2010 Aura-Oasis – Denis Dhondt