Paranormale in de media

Aura Oasis Logo

Paranormale in de media

Jurgenson2

Het paranormale in de media

Er bestaan zonder twijfel fenomenen als psychometrie, spiritisme, uittredingen, psychokinese en geestverschijnselen. Daarbij behoort ook alles dat ermee te maken heeft. Bijna alle andere paranormale fenomenen kunnen we daarbij onderverdelen.

De foto toont een tv-scherm waar Jurgenson na zijn dood doorkomt via ITC. Dit is een techniek waarmee via apparatuur contact geprobeerd te maken met het leven na de dood. Iets zoals EVP, het opnemen van paranormale stemmen. Dit kan je dus onderverdelen bij contact na de dood of spiritisme.

Wie de paranormale materie uit eigen interesse heel goed onderzoekt, zowel geschiedkundige fenomenen zoals het zeer goed materiaal van de SPR, alsook eigen experimenten en verkenningen, zal niet meer twijfelen.
Men kan echter voor de meeste mensen een zonderling zijn door in deze zaken te geloven en helaas zijn er ook “te lichtgelovigen” die dan maar alles slikken wat in boek of op beurs verschijnt.

De media heeft niet alleen zeer beroemde en zeer goed onderzochte paranormale fenomenen bekend gemaakt maar brengt heden ook nieuwe programma’s zoals bijvoorbeeld “het zesde zintuig” waar moedigen zich kunnen wagen hun paranormale vermogens te verkennen en te demonstreren.
Hiermee overtuigt men zeker al mensen, al zijn het maar alleen al maar diegene die meededen en een foto van een familielid met tragische geschiedenis uitleenden aan de kandidaten die dan moeten proberen aanvoelen over wat het gaat. (zoals in de programma’s met Liza Williams)

De programma’s zijn niet op voorhand afgesproken zoals sceptici noodgedwongen soms moeten beweren, noch zijn ze cold reading of trucjes (tenzij ze speciaal zo gemaakt zijn, in de vorm van een soort goocheltrucs).

Men andere programma’s zoals psychische detectives, psychische kinderen, helderzienden en fluisteraars trekt men een grote interesse. Daarnaast zijn er historische documentaire uitzendingen over heel bekende paranormale fenomenen (bijv. de Enfield poltergeist) die zeer goed bestudeerd zijn en met veel getuigen, slachtoffers, onderzoekers, bewijsmateriaal en dergelijke gereconstrueerd zijn, maar die je eerder aantreft op extra digitale televisiekanalen. Deze laatste zijn heel waardevol en vaak heel goed onderbouwd met opzoeking van historisch feitenmateriaal dat uiteindelijk de feiten verklaart. Het gaat meestal om zenders van het genre national geographic en history channel.

Dan zijn er ook nog de hedendaagse heel populaire ghosthunters series waarbij meerdere teams, erg bekende spooklocaties gaan onderzoeken om daar een stukje bewijs of ervaring op te doen. Afhankelijk van het team, de locatie en het feit of daar tijdens de aanwezigheid registraties gebeurd zijn, waarvan zaken op film of geluid zijn vastgelegd, kan de kwaliteit nogal zwaar verschillen tussen de series. De meeste zijn echter redelijk goed. Een der beste series is “Most Haunted” die historisch erg goed geïnformeerd is, een professionele parapsycholoog, professionele historicus en meestal ook een erg bekwame psychic aan boord hebben.

Hoewel laatste door overvloed aan spokenjagers en het tekort aan bekende locaties, zijn beginnen afnemen, is een groot deel van de gewone burger meer een open mind gaan beginnen verkrijgen.
De meeste van deze programma’s zijn immers redelijk ernstig al zijn er natuurlijk ook weer die teveel opgeblazen zijn maar die haal je er na een aantal afleveringen zo uit.

De media vervult hier een beurtrol na opbloeiende verschijnselen zoals toen mesmerisme en hypnotisme de wereld verbaasde, en toen spiritisme doorbrak met bewezen teruggevonden feiten, helderziendheid, bijna doodervaringen zoals bestudeerd door Moody. Allen hadden hun toptijdperken die een grote impact hadden op de verandering van onze materiële opvatting.

Hopelijk zet de trend zich verder voort en opent dit een perspectief voor aanvaarding van geestelijke verschijnselen, die de wetenschappelijke moeten aanvullen. Dit is nodig als we nog meer willen begrijpen van complexe bio-geestelijke processen, die we dagelijks onbewust gebruiken in onze leefwereld. (bijv placebo-effect)
Uiteindelijk zal het dan mogelijk blijken dat zich een bewust leven kan ontwikkelen uit enkele minuscule chemische elementen zoals bijv. DNA. Met scheikunde alleen komen we hier immers niet uit…

Hiermee moeten uiteindelijk verschijnselen zoals de foto hierboven, verklaard kunnen worden welke nu gewoon terzijde worden gezet. Dit is van een tv gefilmd met een videocamera die tegelijk als beeldbron voor de tv diende (gesloten lus). Het feit dat dit het portret is van de eerste persoon die het fenomeen ontdekt heeft, is een hard feit welk men anders niet kan verklaren. Dit is geen alleenstaande kwaliteitsopname noch fraude.

      Denis

© 2011 Aura-Oasis – Denis Dhondt