Leven en lijden
Levensweg of lijdensweg?
Als we wat ouder zijn geworden, kunnen we even terugkijken op onze levensweg. Misschien ben je tevreden met hoe het nu is, of misschien had je het niet mee.
Als we onze schoolvrienden en andere kennissen uit onze herinnering halen die het geluk nogal mee leken te hebben gehad, zien we dat het leven soms geheel anders loopt dan verwacht.
Misschien ken je nog die vriend die altijd de mooiste meisjes aan elke hand had, wat je zelf ook wel gewild had, maar die nu een eenzaam bestaan leidt nadat een vrouw hem erg smerig zijn woning heeft opgeëist, waardoor hij opnieuw moest beginnen.
Of misschien herinner je je buurman nog die dagelijks in zijn dure auto vanuit zijn luxueuze woning naar het werk vertrok en die uiteindelijk in de goot is beland.
Daartegenover vraag je je af hoe het nu zou zijn met die schoolvriend die altijd de eerste van de klas was en dokter werd. Hoe geslaagd verloopt zijn leven?
En hoe zou het nu gaan met die collega waarmee je vriendschap sloot totdat hij later heel plots hallucinaties begon te krijgen?
En de harde zelfstandige werker die nooit ophield en uiteindelijk geveld werd door een catastrofale burn-out, met de onmogelijkheid nog iets voor elkaar te krijgen?
Er zijn ongetwijfeld genoeg voorbeelden, maar uiteraard is dit het lot van het leven. Niet altijd slaagt het leven vanzelf bij wie je dat nooit zou verwachten. Iedereen heeft zijn lot te dragen.
Misschien ben je zelf slecht gestart en ervaar je nu dat je toch beter je best had moeten doen, of misschien had je eerst een keihard leven, maar kwam alles op zijn pootjes terecht.
Misschien zit je er zelf warmpjes bij, maar word je een wolf zodra het woord “geld” valt, of misschien had je ooit geld maar schiet er nu niets meer van over.
Wat moest een ander leren en wat ontdekken we daardoor bij onszelf?
Kunnen we onze ogen openen of moeten we wachten tot we onze levensfilm zien bij een bijna-doodervaring?
Het zou interessant zijn als mensen hier zouden getuigen van de rare kronkels van het leven. Zo zouden we zien dat we er zelf misschien nog niet zo slecht aan toe zijn.
Denis
© 2013 Aura-Oasis – Denis Dhondt>