Getransplanteerde persoonlijkheid

Getransplanteerde persoonlijkheid

Aura Oasis Logo

Persoonlijkheidsveranderingen door donororganen

Ik had het er al eens over in een ouder artikel, maar vandaag zag ik het mysterie terug aangekaart in een ernstige documentaire op Discovery Science. Een man kreeg een nieuw hart en veranderde zijn liefde voor hardrockmuziek naar jazz, zijn eetlust van gefrituurde voeding en fatburgers naar slaatjes. In plaats van als een zak in zijn zetel te hangen, ging hij lichaamstraining doen om zijn lichamelijke prestaties te verbeteren met interesse voor stunts en records. Hij deed dit niet voor zijn gezondheid maar gewoon omwille andere drijfveren.

hartchakraDe donor van het hart was een jonge stuntman geweest die jong verongelukt was. Bij opzoekingen klopte het inderdaad dat deze een voorkeur had voor lichte slaatjes en een sterke voorkeur had voor jazzmuziek. Hij trainde uiteraard veel voor zijn figuur en voor zijn beroep: stuntman. De man die geopereerd was had een voorkeur voor Led Zeppelin en dergelijke.

De man die het hart had gekregen was een lome man die weinig bewoog.

Terwijl psychiaters de hersenen en zijn chemische werking in kaart proberen te krijgen en er allerlei stoornissen aan toe te schrijven, is het strikt wetenschappelijk onmogelijk dat een transplantatie van hart, long, nier… enz de persoonlijkheid zou kunnen veranderen. Toch doet het dit, vooral bij het hart. Dit toont toch wel duidelijk aan dat we het gehele plaatje holistischer moeten bekijken dan alleen wat onvrijwillig vuren van dopaminereceptoren in de hersenen. Immers, volgens sommige wetenschapsfilosofen kan vrije wil niet bestaan omdat ze in strijd is met onze opvattingen van oorzaak en gevolg. We zijn een machine, onze geest is er een product van en hangt af van chemische stoffen en hersenen.

Een oudere vaststelling van getransplanteerde persoonlijkheid die goed gedocumenteerd is, is te zien op dit videokanaal  (2015) Maar persoonlijkheidsveranderingen komen niet alleen voor bij transplantaties. Ook na een “hersendood” kan het voorkomen dat er soms iemand anders in het lichaam zit. Ik stel vast dat dit meermaals gebeurt en vaak lijdt tot meer veranderingen dan alleen persoonlijkheid. Hier is ook de stem totaal anders en spreekt ze van “de vrouw vóór die stierf”.

Maar hier moeten we wel even verder over nadenken. Donororganen komen meestal van jonge mensen die verongelukt zijn. Stel dat jij de donor bent en dat je in plaats van over te gaan via een nabije doodervaring, ineens teruggetrokken wordt in het lichaam van een erg zieke oude man die je hart kreeg. Immers, als het ene kan moet het andere ook kunnen.

      Denis

© 2010 Aura-Oasis – Denis Dhondt