Bloody Mary

Aura Oasis Logo

Bloody Mary

Als je drie tot honderd keer in een verduisterde badkamer, voor de spiegel met een kaars als enige verlichting in de hand, zingend Mary zou oproepen, zou ze in de spiegel verschijnen en zou ze zelfs je ogen kunnen uitkrabben. Andere opties zijn dat ze je beangstigd, ze je gek laat worden of je opslokt in de spiegel.
De uitspraken die gezongen moeten worden zijn “Bloody Mary, bloody baby” of gewoon “Bloody Mary” of “Bloody Mary, I kill you baby”

De legende zou afkomstig zijn van een zekere Mary Worth die een zeer mooi uiterlijk had welk ze vaak bewonderde en verzorgde voor de spiegel. Door een zwaar auto-ongeval zou haar gezicht erg bloederig verminkt geweest zijn. Vandaar de naam Bloody Mary. Ze zou dan spiegels vermeden hebben tot ze het toch eens niet kon laten omnieuwsgierig te kijken en ze zou waanzinnig zou zijn geworden.
Wat de baby in de legende komt doen, is niet heel zeker maar waarschijnlijk gaat het erom dat in het ongeval haar kind is overleden. Wie spot met haar, zou ze wreken.
Of de legende echt gebeurd is betwijfel ik al zijn er zeker personen die dit in werkelijkheid meemaakten.

Nu is in ieder geval een kampvuurlegende ontstaan die deze lugubere legende in leven houdt. Er zijn ook mensen die het geprobeerd hebben. Merkwaardig genoeg zijn er mensen die er toch een schrik van opgedaan hebben en iets gezien hebben.

Merkwaardig genoeg bevat het ritueel dat je voor de spiegel moet doen, bepaalde eigenschappen die de voorwaarden voor visuele ervaringen in de hand kunnen werken.
De legende zelf is dus enkel goed als kampvuurverhaal maar als je het toch doet en je zou iets waarnemen heeft dat maar weinig te maken met de zwaar verminkte Mary Worth, als ze al bestaan heeft. De legende is voor de periode van 1960 niet terug te vinden en moet kort erna ontstaan zijn.

Als je een ruimte verduistert en zwak verlicht op een bepaalde zijdelingse manier of beter nog, schuin achter je en in een spiegel kijkt, doe je identiek hetzelfde als wat er gebeurt bij een psychomanteum.
Een psychomanteum is een donkere ruimte met spiegel die zwak verlicht is en niemand minder dan Dr. Moody deed er experimenten mee om te constateren dat het wel degelijk ervaringen voortbrengt.
Het zou een contact doen ontstaan tussen overledenen, geesten dus. Eerst zou in de verte een lichtschijn te zien zijn, waarna je overleden verwanten zou kunnen herkennen.
In bepaalde gevallen zou de spiegel zelfs levendig echt worden en zou je in het tafereel kunnen stappen. Het doet wat denken aan de toverspiegel uit een Suske en Wiske aflevering.
Je kan letterlijk met de geesten ook converseren. Het vraagt wel een voorbereiding om een bepaalde overledene op die manier te kunnen contacteren.

Een vriend van me die lang de Belgische vzw voor bijna doodervaringen leidde (Guy Vander Linden) experimenteerde er vaker mee dan ik. Ik heb het ook gedaan maar bij mezelf leek er niets te gebeuren maar een mediamieke vriend sprong in mijn bijzijn van zijn stoel, stamelend dat hij “een ECHT levendig lachend gezicht” had gezien. Hij benadrukte dat het geen illusie was maar “een heel echt gezicht”.
Door het hevige springen hebben we het experiment niet meer herhaald. Hoe dan ook dat experiment had alles te maken met het psychomanteum en niet met Bloody Mary.
Wij hadden een schaaltje water met donkere inkt gebruikt omdat een donkere spiegel beter zou zijn. Ook Nostradamus bediende zich van een spiegelend oppervlak van een met water gevulde ketel en tot decennia geleden gebruikte men soms een kristallen bol, al werd die gauw meer sierstuk dan middel om taferelen in te zien.
Door het psychomanteum zou je zo vervoerd kunnen geraken dat je kan opgaan in de spiegel en tot dusver vinden we alle elementen terug van het hele Bloody Mary gedoe waar enige angst voor de juiste bewustzijnstoestand zorgt ipv uren concentratie op een bepaald persoon.

Ervaringen die met Bloody Mary uitdagingen bekomen zijn spreken niet van een bebloedt gezicht maar meer van een licht dat uit de verte groter werd en dichterbij kwam, of van iemand die men ziet, tot de angst de persoon uit de kamer doet vluchten.

Spiegelkijken werkt. Ik maakte er ook nog een ouder artikel over dat ook op www.aura-oasis.be staat onder benaming psychomanteum.

      Denis

© 2009 Aura-Oasis – Denis Dhondt