EVP

Aura Oasis Logo

EVP

raudive

Electronic voice phenomena

Het was Jürgenson die ontdekte dat er een stem van zijn overleden moeder stond op een natuurbandopname van vogelgeluiden. Samen met Raudive (foto) begon men dit te onderzoeken. Zo werd ontdekt dat het wel degelijk mogelijk was om paranormale stemmen van overledenen op band te krijgen.
Tegenwoordig is “band” wat achterhaald en worden er nu vooral elektronische registratiemethodes gebruikt.
Ook deed software om geluid mee te bewerken zijn intrede. Die was aanvankelijk bedoeld om geluid te verbeteren, niet om uit “niets” een gedrocht te voorschijn te moduleren. Helaas staan er zo veel sites op het web waarvan je bij de meeste opnames gewoon niets kan herkennen behalve dan de fantasie van degene die de zogenaamde stem een vertaling geeft. Zo krijg je helaas ook frasen die compleet onlogisch zijn voor een aanwezigheid om te zeggen of te laten horen.

Er zijn echter ook zeer goede bandstemmen of EVP’s. Ik ben er voorstander van als programma’s zoals Audition, Cool edit pro, audacity gebruikt worden om een in een ongefilterde opname gehoorde stem te verbeteren. Het moet dienen om de stem meer uit de grondruis te halen en niet om eens op iedere mogelijkheid te klikken tot je er iets kan uitpersen. Zo werkt het niet. Het geluid moet hoorbaar zijn op de originele, onbewerkte opname. Anders bedrieg je jezelf.

EVP blijkt nog het best te werken op plaatsen waar geestelijke aanwezigheden kunnen vermoed worden. Vaak is een link te leggen met de geschiedenis. Vaak vind je deze opnames ook in locaties waar veel mensen een plotse dramatische dood gestorven zijn.

Maar ik wil toch nog even teruggaan naar de oorspronkelijke stemmen. Het komt voor dat herkenbare stemmen van overledenen zich manifesteren. Zo namen we bijvoorbeeld eens een stem op van de zuster van een deelnemer. Ze was jong overleden en liet kinderen achter. In de opname riep ze haar naam en wenste haar dochter met naam een gelukkige verjaardag. Dat bleek de dag erna te zijn.
Dat was wel een heel mooi teken en een heel mooi verjaardagscadeau van hun moeder vanaf gene zijde.
De opname werd door de hele familie beluisterd en de stem werd door iedereen herkend als zijnde die van de overleden vrouw.

Voor het opnemen van EVP is er vooral veel geduld nodig en best situaties die geschikt zijn om een zo hoog mogelijke kans te hebben op een respons.
Voor het bewerken van de stemmen vind ik het noodzakelijk dat je weet wat je doet en dat je de heel vele instellingen begrijpt. Je moet er heel goed kunnen mee werken en altijd ook de originele opname behouden.

Het kan heel lang duren eer er een eerste succes is. Een geslaagde opname biedt helaas ook geen garantie voor het slagen van nieuwe testen.

Dit zijn voorbeelden van eigen opnamen en opnames van de eerste stemmen die ik samen met de inmiddels beroemde Jackie Colligan maakte.

Als je zelf wil experimenteren, probeer dan bij voorkeur met personen die recent iemand verloren hebben of op locaties waar de persoon woonde indien hij door plotse dramatische toestanden is overleden.

Stel een vraag zoals je de persoon zou stellen mocht die nog leven en vraag hem te antwoorden. Wacht dan 20 sec in uiterste stilte en stel je tweede vraag. Let tijdens het opnemen op aanwezig zijnde achtergrondgeluiden zoals een omgevingsgeluid zodat dit niet verkeerd geïnterpreteerd kan worden bij het beoordelen.

      Denis

© 2011 Aura-Oasis – Denis Dhondt